Novi Sad
08.11.2011.
16:37
Konkurs raspisan od strane Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice za naknade iz budžeta Autonomne Pokrajine Vojvodine za socijalnu zaštitu u oblasti visokog obrazovanja u AP Vojvodini u 2011. godini za studente koji se školuju za deficitarna nastavnička zanimanja u osnovnim školama i opšteobrazovnim predmetima u srednjim školama vezanim za prirodne nauke, je završen.
  • Saša

    02.12.2011 23:22
    Može i ovako
    Moja malenkost, rođeni Sarajlija, napušta rodni grad usljed ratnog vihora, sa nepunih 16 godina. U Beogradu završava 3 razreda gimnazije, upisuje Fizički fakultet, koji završava 2001.i stiče zvanje profesor fizike. Ponesen "informacijama" kako su profesori fizike jako deficitarni u Sarajevu, daje velike pare za nosttifikaciju diplome, javlja se na bezbroj konkura, i za 7(sedam)godina sveukupno radi oko 8 mjeseci u 2 škole, na određeno vrijeme nakon čijeg isteka,na ponovnim konkursima, biva odabran kandidat "odgovarajuće nacionalnosti". Pukne mi film, pročitam konkurs u Prijedoru, javim se, odmah budem primljen na neodređeno vrijeme. I saznam kako škola u koju sam primljen 4 godine traži profesora fizike, skoro gubeći nadu da će istog uopšte naći. A ja gubim dragocjeno vrijeme.
  • @

    09.11.2011 09:42
    @Živko
    Tačno je to što kažeš, kad je u pitanju zapošljavanje tvoje babe u školi(i moje, isto tako, radila je od Siska, preko Ilidže, Futoga, Perleza, Elemira, Mladenovca, Beograda... ko bi pobrojao), samo si zaboravio da je tada država obezbeđivala uz besplatno školovanje i adekvatan smeštaj, tj. školski stan, koji su danas, ako uopšte postoje, stari oko 70-80 godina, nisu u stanju za pristojan smeštaj, jer se od Titovog vremena nisu ni okrečili, a kamoli nešto više. Ali, tako je bilo nekada... Usput, izjava da te država školuje je potpuno netačna. Mene su školovali roditelji, iako sam bila na budžetu, i nije bilo jeftino. A sada, sa završenim fakultetom, radim kod privatnika sa srednjom srtučnom spremom. Naša država je izgleda dovoljno bogata da to može sebi da priušti.
  • H

    09.11.2011 07:05
    Mislim da su podaci o broju matematicara koji nedostaju potpuno izmisljeni. Provela sam 5 meseci kao nezaposleni dipl. matematicar u Nacionalnoj sluzbi za zaposljavanje i pre nego sto sam sama nasla posao nijednom me niko iz te sluzbe nije kontaktirao da mi ponudi bilo kakav posao.
    Postavlja se i pitanje ispravnosti rang liste na fakultetiu i ko upisuje doticne studije zarad vec unapred planirane stipendije...
  • 09.11.2011 00:10
    http://www.mpns.info/

    Sabrala sam koliko je radnih mesta za fizičare upražnjeno - ukupno ~8 punih normi. Ali u 18 različitih škola.
    Da, možda je u paralelenom univerzumu 8=160.
  • Brojka

    08.11.2011 22:02
    Zabluda
    Meni nije jasno kako je to moguce. Trenutno radim, ali na odredjeno, pratim konkurse u juznobackom okrugu, i nema nista, ne sad nego mesecima unazad. . Po zvanicnim konkursima ne fli ni 3 matematicara a ne 300! Isto vazi i za fizicare...
  • Živko

    08.11.2011 20:56
    Još jedan odgovor
    Sigurno se ne bi bunila da nadje mesto u Južnom bačkom okrugu. Radila je ona i u seoskoj školi. Od Čeneja su sva ta sela manje više jednako udaljena.
  • @Živko

    08.11.2011 20:08
    Neće da ide van Novog Sada, zato je na birou. Niko neće! Zato ni nemaju posla. A školama u selima trebaju nastavnici fizike i matematike. Kad je moja baba pre II sv.radat radila u školstvu, dobila je nalog od države gde joj je radno mesto. BIlo je to jedno selo kod Valjeva, iako je ona rođena u Novom Sadu,a školovala se u Beogradu. Ako hoćeš da te država školuje i da te država zapošljava, to tako ide. A kod nas svi misle da im nešto pripada i da to nešto moraju da dobiju!
  • Živko

    08.11.2011 18:04
    Nijedan od ponuđenih odgovora
    Šta onda moja sestra kao diplomirani fizičar traži na birou? Više od godinu dana nema posla ni kao zamena. Radila je u tri osnovne škole u Novom Sadu i u Jovinoj gimnaziji. Sada drži samo privatne časove.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna